Na otázku, co je naturální, neboli přírodní víno, neexistuje žádná jasná odpověď. Můžeme si však nastínit pár základních pravidel, které by měly být při výrobě přírodních vín dodrženy. Naturální víno je takové, do jehož vzniku se nezasahuje. To znamená, že nepřidáváme žádné uměle získané kvasinky, žádné enologické preparáty a často ani žádnou síru. Víno se nečiří ani nefiltruje. Obvykle je vyráběno z hroznů, které jsou pěstovány s využitím ekologických forem hospodaření. Vzniká pak víno velmi jedinečné, které odráží práci vinaře a terroir ze kterého hrozny pochází. Tak by se ve zkratce dalo popsat naturální víno.
Jaké zdravotní výhody naturální víno přináší?
Hlavním zdravotním benefitem oproti tradičnímu vínu je absence oxidu siřičitého. Účelem SO2 přidávaného do vína v rámci konvenčního vinařství je potlačení mikrobiologického života ve víně. Zároveň se jedná o alergen, který může u citlivějších jedinců způsobovat různé alergické reakce jako červenání kůže, bolesti břicha a jiné. Větší množství SO2 ve víně je obvykle jedním z důvodů ranní bolesti hlavy. Nemůžeme Vám sice slíbit, že se po konzumaci našeho vína žádná kocovina neobjeví, ale nebude tak silná.
Přírodní víno je veganské.
Pokud si říkáte, proč by konvenční víno nemělo být veganské, když se vyrábí pouze z hroznů, pak Vás jistě překvapí, že se při výrobě vín obvykle používají enologické preparáty získané ze zvířat například vyzina z ryb nebo želatina z prasat. Nic takového se však do naturálních vín nepřidává a tudíž jsou vhodná i pro vegany.
Přírodní víno neobsahuje rezidua pesticidů
I když to nemusí být pravidlem, jsou naturální vína obvykle vyráběna z ekologicky pěstovaných hroznů. Ani my v našich vinicích nepoužíváme systémové postřiky a herbicidy. Ve víně tak nezůstávají rezidua pesticidů a nedochází k nadměrnému poškozování přírody.
Přírodní vína podporují zdravou střevní mikroflóru
Přírodní víno je živoucí organismus. Jelikož není filtrované nebo jinak upravované, je bohaté na mikroorganismy a tím přispívá k zdravější střevní mikroflóře.
Přírodní vína mají vyšší obsah antioxidantů
Vína obvykle obsahují polyfenoly, což jsou antioxidanty přispívající ke zdravější střevní mikroflóře. Tyto látky pomáhají hroznům v obraně proti houbám a plísním. Jelikož jsou naše hrozny pěstovány bez systémových postřiků a zejména fungicidů, musí mít réva vyšší obsah těchto látek, aby byla schopna se sama ubránit. Delší doba macerace pak přispívá k uvolnění vyššího obsahu těchto látek do našich vín.
Jak říkával profesor Šamánek, střídmé pití vína má pozitivní vliv na zdraví člověka a prodlužuje život až o pět let.